Jídelní lístek

Pondělí 24.3.2025
Polévka
Jáhlová se zeleninou (A: 09)
Oběd 1
Kovbojské fazole s uzeninou, pečivo, ovoce (A: 01,09)
Oběd 2
Sójová čína, dušená rýže, ovoce (A: 01,06,09)

Úterý 25.3.2025
Polévka
Francouzská (A: 01,09)
Oběd 1
Tondovo kuře, vařené brambory (kořenová zelenina, rajčata) (A: 09)
Oběd 2
Květákové řízečky, vařené brambory, dresing (A: 01,03,07)

Středa 26.3.2025
Polévka
Brokolicový krém s krutony (A: 01,07)
Oběd 1
Kynuté jahodové knedlíky sypané tvarohem, přelité máslem (A: 01,03,07)
Oběd 2
Americká kotleta, vařené brambory (A: 10)

Čtvrtek 27.3.2025
Polévka
Krupicová s vejci (A: 01,03,09)
Oběd 1
Vepřová kotleta na žampionech, šťouchané brambory (A: 01,07)
Oběd 2
Těstovinový salát s lososem a zeleninou, medovo-hořčičný dresing (A: 01,04,07,10)

Pátek 28.3.2025
Polévka
Zelňačka s klobáskou (A: 01,09)
Oběd 1
Námořnické maso, těstovina (A: 01)
Oběd 2
Kuskusový salát se zeleninou a kuřecím masem, dresing (A: 01,07)

Pondělí 31.3.2025
Polévka
Zeleninová s kapáním (A: 01,09)
Oběd 1
Hrachová kaše, párek, chléb (A: 01)
Oběd 2
Rybí filé, máslová zelenina, vařené brambory (A: 01,04,07)

Úterý 1.4.2025
Polévka
Bramborová (A: 01,09)
Oběd 1
Kuřecí maso na Ajvaru, vařené brambory, ovoce (A: 01)
Oběd 2
Rozlítaný hovězí španělský ptáček, barevná rýže, ovoce (A: 01,03)

Středa 2.4.2025
Polévka
Rumfordská polévka (A: 01,09)
Oběd 1
Vepřové výpečky, špenát, vařené brambory (A: 01,07)
Oběd 2
Jogurtové šišky s ovocem a zakysanou smetanou (A: 01,07)

Čtvrtek 3.4.2025
Polévka
Kapustová (A: 01,09)
Oběd 1
Kuřecí soté s kukuřicí, dušená rýže (A: 01,07)
Oběd 2
Čevapčiči s cibulkou, vařené brambory, dip (A: 01,07)

Pátek 4.4.2025
Polévka
Hovězí vývar s nudlemi (A: 01,09)
Oběd 1
Segedínský guláš, knedlík (A: 01,03,07)
Oběd 2
Tarhoňa s čočkou Beluga, kořenovou zeleninou a tuňákem, dresing (A: 01,04,07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.